Blog

/Blog/

februari 2017

’t Molenhof: biergastronomie 2.0

Door | 13 februari 2017|

In 2015 was hij de absolute uitblinker op The Great Belgian Beer Diner in Leuven. Bitterballen en hennepot, respectievelijk met Pannepot en Svea IPA van de Struise Brouwers, gaven biergastronomie een nieuwe dimensie. Benieuwd wat Pascal Rubben nog meer in zijn mars heeft. Wanneer één van ’s werelds hoogst aangeschreven brouwerijen op slechts een steenworp [...]

Reacties uitgeschakeld voor ’t Molenhof: biergastronomie 2.0

Waarom het altijd zo ingewikkeld maken? Bierblends!

Door | 04 februari 2017|

Bier en bier Het moet niet altijd bier met vis, vlees of kaas zijn. Vooropgesteld dat je probeert om smaken met elkaar te combineren in de hoop dat zulks resulteert in een harmonieus geheel, dan kom je met twee of drie verschillende bieren al een eind. Blends zijn zo oud als de straat en toch [...]

Reacties uitgeschakeld voor Waarom het altijd zo ingewikkeld maken? Bierblends!

januari 2017

Interview met de hopprofessor

Door | 29 januari 2017|

Hype: hoppige bieren Het groene goud Amerikaanse aromahoppen zoals Citra, Amarillo, Simcoe en Cascade hebben het wereldwijde bierlandschap veranderd. Dat zelfs AB InBev op de trein sprong door van hun abdijbier Leffe enkele IPA-varianten te brouwen, spreekt boekdelen. Hopprofessor Denis ‘De Neus’ De Keukeleire bekijkt de rage met gemengde gevoelens. Zo’n 15 jaar geleden, lang [...]

Reacties uitgeschakeld voor Interview met de hopprofessor

Heb jij al een favoriet voor onder de douche?

Door | 15 januari 2017|

Een hype overgewaaid van de US, bier drinken tijdens het douchen!  Mij lijkt een ijskoude pils of een fruitig-bittere IPA wel geschikt, al moet ik nog wel wat wennen aan het idee... Hieronder alleszins 10 redenen om dit eens te proberen: 1. Het is super verfrissend!  Een hete douche en een koud bier! 2. Je [...]

Cuchara & Loemelaer – Schitterende combinatie!

Door | 14 januari 2017|

In 2009 opende Jan Tournier, na leergeld te hebben betaald in onder meer het Antwerpse Hilton-hotel, Het Gebaar, In De Wulf en De Jonkman, een eigen zaak in zijn thuisbasis. Inmiddels kreeg hij een ster en schopte hij het tot Njam!-chef. Tijd om de stand van zaken op te maken. Cuchara is gevestigd in de [...]

De 10 grootste mythen over bier

Door | 05 januari 2017|

Mythen of feiten, leugen of waarheid, vandaag niet getest door de "mythbusters", maar wel opgezocht door Belgische-Bieren.be. Mythe 1: Hoe kouder het bier, hoe lekkerder! In reclame zie je vaak ijskoude biertjes.  Visueel ziet dit er wel goed uit, maar is het dan ook lekkerder? De meeste bieren zijn het lekkerst tussen de 7 en [...]

Woestyne: ontbolsterend jong talent

Door | 04 januari 2017|

Woestyne: ontbolsterend jong talent Op het platteland in Aalter werd een herenhoeve, die uit drie gebouwen bestaat, omgeturnd tot een ontmoetingscentrum met studio’s, een ruimte voor meetings en events, en last but least een gastronomisch restaurant. Dat laatste bezochten we op een zonnige, doordeweekse middag. De eetzaal is gezellig ingericht, biedt een fraai uitzicht op [...]

Reacties uitgeschakeld voor Woestyne: ontbolsterend jong talent

december 2016

Samaranth-likeur

Door | 27 december 2016|

Van bier afgeleide producten Samaranth-likeur Na bier in azijn, mosterd en vermout te hebben veranderd, acht doe-het-zelver Bas van Ostaden de tijd rijp om een eigen brouwsel om te toveren tot een uitzonderlijke likeur. Waarmee echtgenote Hildegard naar stilaan goede gewoonte een verfijnde cocktail en dessertkoffie creëert. “Er is een makkelijke en moeilijke manier om [...]

Reacties uitgeschakeld voor Samaranth-likeur

Geproefd door Wim Swinnen: 10 kerstbieren

Door | 15 december 2016|

Belgische bierbrouwers houden al sinds jaar en dag een mooie traditie in ere: ze sparen hun beste hop en mout op voor het einde van het jaar om er een apart kerstbier van te brouwen. Het resultaat is doorgaans een speciale variant, die wat zwaarder en straffer is dan het origineel. We belastten onszelf met [...]

Lekkerste Belgische trappist volgens Belgische-Bieren.be

Door | 09 december 2016|

De volgers van de Belgische Bieren facebookpagina hebben tijdens de maand november op hun lievelingstrappist kunnen stemmen.  Bijna 700 bierliefhebbers hebben gestemd en hieronder het resultaat. De blonde Westmalle Tripel staat bovenaan, gevolgd door de zware, donkere Rochefort 10 met als derde de amberkleurige, meer complexe Orval waar een wilde gist aan wordt toegevoegd. Voor [...]

november 2016

Mosterd met moutazijn

Door | 29 november 2016|

Van bier afgeleide producten Mosterd met moutazijn Complementariteit is Bas en Hildegard van Ostaden op het lijf geschreven. Zo maakt eerstgenoemde mosterd op basis van azijn die hij uit bier puurde, waarna zijn gade ermee in de keuken van De Hoppeschuur aan de slag gaat. We wilden natuurlijk weten hoe dat allemaal in zijn werk [...]

Reacties uitgeschakeld voor Mosterd met moutazijn

Moutazijn

Door | 15 november 2016|

Van bier afgeleide producten Moutazijn “Gooi nooit bier weg”, benadrukt Bas van Ostaden, de innemende gastheer van eet- en brouwhuis De Hoppeschuur in Knesselare. “Zelfs als het verzuurd of verschaald is. Je kunt er nog fantastische producten mee maken.” Zo gezegd, zo gedaan. Hoe verander je, bijvoorbeeld, bier in azijn? De echtgenoot van brouwer en [...]

Reacties uitgeschakeld voor Moutazijn

oktober 2016

Bier en wild: gevleugelde combinaties

Door | 20 oktober 2016|

Niets mis met kip of kalkoen, maar bejaagd gevogelte heeft toch nét wat meer finesse. Daar ga je dus ook geen alledaags bier bij serveren. We zochten en vonden veeleer complexe, karaktervolle brouwsels om dito pluimwildgerechten te bespoelen. Middenin de bossen van de landelijke Vlaams-Brabantse gemeente Langdorp bevinden zich de feestzalen Gasthof Ter Venne en [...]

Bier en wild: Mariage parfait

Door | 20 oktober 2016|

Hilaire Spreuwers heeft een broertje dood aan machtige wildgerechten met zware rode wijnen. “Waarom zou je niet gaan voor een lichte en verfrissende combinatie met een dito bier?” Zo gezegd, zo gedaan. Bij vier wildbereidingen van de eigenzinnige Limburgse chef zochten we telkens een bier dat er een harmonieuze relatie mee aanknoopte. The proof of [...]