Blog

Bier & klassiekers van de Belgische keuken

“Stoofvlees, friet en mayonaise? Tripel erbij!” Biergastronomie is hot. Topchefs laten wijn steeds vaker links liggen ten voordele van menu’s met aangepaste bieren. Wij polsten enkele kenners naar hun favoriete gerstenat bij klassiekers uit de Belgische keuken. Smakelijk, maar vooral: schol! Wijn is zo 2015. Vandaag drinkt een beetje foodie bier bij zijn maaltijd. Geen banaal pintje natuurlijk, ook al is er niks mis met een degelijk gehopte pils –... Lees verder.

Bier en mosselen

Het moet niet altijd een pint zijn Niks mis met een fris pilsje bij de onverbiddelijke klassieker mosselen natuur met friet. Wel integendeel. Maar met het beste dat Zeeland te bieden heeft, kun je in de keuken nog veel meer, zo niet alle kanten uit. Wat gelijk de deur opent voor een pairing met de meest uiteenlopende bieren. “Wat gerechten met mosselen betreft wordt er doorgaans wat te eenzijdig gedacht in de richting van de traditionele moules... Lees verder.

Belg voor één dag?

Bier is de Belgische nationale trots en op 21 juli viert België haar nationale feestdag.  Voor Untappd, een app op je GSM of PC waarmee je foto's en commentaar op bieren kan delen met vrienden, en bieren ook een score kan geven, was dit voldoende om een nieuwe "badge" te lanceren.  Een badge is een soort virtuele medaille die je kan verkrijgen door bepaalde bieren te drinken. Als je 2 bieren drinkt uit onderstaande lijst tussen 15 juli en 15 augustus wordt je trotse eigenaar van de "Belgian... Lees verder.

Kaas en Bier - Peter Goossens en Michel Van Tricht op zoek naar droomhuwelijk

  Rode wijn, zeker als die veel tannines bevat of op houten vaten is gerijpt, vloekt niet zelden met kaas. Terwijl je heel wat – vooral zachte en halfharde – kazen best degusteert met de korst eraan en die heeft net zoals bier meestal een bittercomponent. Daarom vormen kaas en bier zo dikwijls een harmonieuze combinatie. Naar deze mariage parfait gingen ’s lands meest vooraanstaande kaasmeester en chef op zoek. “In Hof van Cleve hebben we een bierkaart, maar we raden klanten... Lees verder.

Bier en slaatjes - Fris zoekt fris

Kan het nog méér zomers? Een verfrissend slaatje met een dito bier. Met beide kun je alle kanten op: van eenvoudig en subtiel tot complex en krachtig. Zolang ze qua smaakintensiteit en lengte maar evenwaardige partners blijven. Aan de slag! Inzake beer & food pairing heeft Hildegard van Ostaden van niemand lessen te ontvangen. Jarenlang verstrekte ze de lezers van het maandblad Culinaire Ambiance biertips bij de meest uiteenlopende gerechten. Voorts schreef ze biergeschiedenis met... Lees verder.

Bier en groenten - Not strictly for veggies

Of we het ooit zullen meemaken dat geen mens nog vlees eet, is twijfelachtig. Maar veggie is wel dé culinaire trend van 2016. En waarom zou bier geen volmaakt huwelijk kunnen vormen met groentegerechten? De vraag stellen is – zoals je had kunnen verwachten - ze beantwoorden. Naar een chef die met verve bewijst dat groente het nieuwe vlees is, hoefden we niet lang te zoeken. In Graanmarkt 13 heeft Seppe Nobels er met overweldigend succes een volledige menuformule rond... Lees verder.

Biergastronomie: Het ABC van beer & food pairing

Welk bier schenk je bij een bepaald gerecht? Of omgekeerd: welk gerecht bereid je bij een bepaald bier? Stefaan Couttenye van ’t Hommelhof in Watou en Hilaire Spreeuwers, voormalige chef van BitterZoet in Zonhoven, schotelden een proefpanel vier gerechten voor, gecombineerd met telkens drie uiteenlopende bieren. De opdracht: welke pairing tilt zowel het gerecht als het bier naar een hoger niveau? 1 + 1 = 3. Daar draait beer & food pairing in wezen om. Het bekomen van een... Lees verder.

De terugkeer van de saison

30 jaar geleden was de saison op sterven na dood, de laatste jaren wint de saison terug elk jaar aan populariteit en ik zie de saison in 2016 een grote opmars maken.   Dit traditionele hoevebier (in het Engels heet de stijl dan ook Farmhouse Ale) staat bekend om zijn gouden tot amber kleur en zijn grote schuimkraag.  In België zijn er zo'n 20 saisons op de markt en wereldwijd brouwen heel wat microbrouwerijen bieren van deze stijl. Vroeger werd saison in de winter gebrouwen om in het... Lees verder.

Zelf een bierdegustatie organiseren

Via onze website Belgische-bieren.be krijgen we heel wat vragen rond het zelf organiseren van een “beertasting”.  Een "beertasting", of "bierdegustatie" kan heel plezant zijn, zowel in een horeca zaak, als bij iemand thuis.  Toch kan het helpen om wat structuur te hebben om deze avond voor iedereen onvergetelijk te maken! Hieronder 6 tips voor het organiseren met als toemaatje enkele bieren die zich goed lenen voor een degustatie. 1. Bouw op in smaak & alcohol.  Begin met... Lees verder.

Herkenbare geuren en aroma's in bekende bieren

  De gustibus non est disputandum: over smaken en kleuren valt er niet te twisten, dat weten we allemaal! Wel is het fijn om te herkennen wat je ruikt, wat je proeft, wat je smaakt. Veel mensen vinden het moeilijk om geuren te herkennen in bieren. In deze blog bespreek ik enkele bieren die zeer specifieke geur of aroma karakteristieken hebben.   Geur neem je waar via de neus, terwijl aroma via de neus, maar ook retronasaal wordt waargenomen, dit betekent dat na het proeven ook geuren via de... Lees verder.

Pagina's

Subscribe to Blog