Blog

Belgische bieren in de prijzen op de World Beer Awards

Elk jaar in september worden de World Beer Awards georganiseerd. Ondestaande bieren zijn hier gelauwerd door een internationale jury.   Bieren die willen meedoen moeten insturen voor begin juni, in juli worden de landelijke winnaars gekozen en in augustus vind de 3de ronde en de finale plaats. Elke beoordeling wordt blind gedaan en dit op basis van 4 rondes: Ronde 1 (per regio): Hier worden de "Best Styles" per regio gekozen, het bier wordt... Lees verder.

Bier & pasta

Troppo buono! Wie Italië zegt, die zegt – pizza en espresso niet te na gesproken – pasta. En wijn uiteraard. Maar waarom zouden pastagerechten niet met bier gecombineerd kunnen worden? We namen de proef op de som. “Ik heb spaghetti bolognese, lasagne en macaroni gemaakt”, grijnst Dario Puglia sarcastisch als hij ons verwelkomt in zijn Antwerpse restaurant Gist, dat ondertussen van het Zuid verhuisd is naar het oude stadscentrum, tussen Grote Markt en... Lees verder.

Glutenvrije bieren: deze bieren zijn glutenvrij!

Mensen met een glutenintollerantie, zoals mensen met coeliakie of dermatitis herpetiformis, moeten vaak oppassen met welke bieren ze drinken. Zij kunnen immers een reactie krijgen op bepaalde stoffen (gluten, een eiwitgroep) in granen. En granen worden veelvuldig gebruikt bij het brouwen van bieren. Gluten uit tarwe en gerst (beide graansoorten die veel gebruikt worden in het brouwproces) kunnen verantwoordelijk zijn voor deze reactie. Gluten zijn dus aanwezig in bijna alle granen. Zelfs de... Lees verder.

Bezoek aan Brouwersatelier Koddestamper (gastblog)

Onderstaande blog is geschreven door een gastblogger en vaste bezoeker van onze website, Rudy. Wanneer je ook interesse hebt om mee te schrijven stuur een mailtje naar info@belgische-bieren.be! In de juli biermand zat het flesje Hellish Horseryeder-Famine. Na deze geproefd te hebben schreef ik bij Untappd dat het zeer leuk was, na de hoppe toets, om een licht brandend gevoel te hebben op het einde van mij tong. Weinig later werd ik “getoast” door de brouwer zelf met de gelukwensen voor... Lees verder.

Help! Er zit geen schuim op mijn bier

In België en Nederland houden we van een mooie kraag op ons bier, en liefst eentje die een tijdje aanwezig blijft.  We vinden dat mooi! Toch heeft deze schuim meer nut dan alleen het estetische, het schuim zorgt er ook voor dat het aanwezige koolzuur in het bier blijft en beschermt het bier ook tegen het binnendringen van zuurstof uit de lucht. Zuurstof uit de lucht kan de smaak van het bier beïnvloeden. Waarom wil mijn bier niet schuimen?Sommige bieren schuimen harder dan... Lees verder.

Bier en vis

Zwemmen in geuze, saison of stout? Witte wijn bij vis en gevogelte, rode wijn bij rood vlees en wild. Een volstrekt achterhaalde vuistregel, maar hoe zit het met blond en donker bier? Ze passen alvast allebei bij visgerechten, zoals we samen met Njam!-chef Jan Buytaert konden vaststellen. Waar kan je beter proberen te achterhalen hoe vis en bier elkaar kunnen vinden dan in Dock’s Café? De voorbeeldige bierkaart van dit Antwerpse huis van vertrouwen... Lees verder.

Bier & klassiekers van de Belgische keuken

“Stoofvlees, friet en mayonaise? Tripel erbij!” Biergastronomie is hot. Topchefs laten wijn steeds vaker links liggen ten voordele van menu’s met aangepaste bieren. Wij polsten enkele kenners naar hun favoriete gerstenat bij klassiekers uit de Belgische keuken. Smakelijk, maar vooral: schol! Wijn is zo 2015. Vandaag drinkt een beetje foodie bier bij zijn maaltijd. Geen banaal pintje natuurlijk, ook al is er niks mis met een degelijk gehopte pils –... Lees verder.

Bier en mosselen

Het moet niet altijd een pint zijn Niks mis met een fris pilsje bij de onverbiddelijke klassieker mosselen natuur met friet. Wel integendeel. Maar met het beste dat Zeeland te bieden heeft, kun je in de keuken nog veel meer, zo niet alle kanten uit. Wat gelijk de deur opent voor een pairing met de meest uiteenlopende bieren. “Wat gerechten met mosselen betreft wordt er doorgaans wat te eenzijdig gedacht in de richting van de traditionele moules... Lees verder.

Belg voor één dag?

Bier is de Belgische nationale trots en op 21 juli viert België haar nationale feestdag.  Voor Untappd, een app op je GSM of PC waarmee je foto's en commentaar op bieren kan delen met vrienden, en bieren ook een score kan geven, was dit voldoende om een nieuwe "badge" te lanceren.  Een badge is een soort virtuele medaille die je kan verkrijgen door bepaalde bieren te drinken. Als je 2 bieren drinkt uit onderstaande lijst tussen 15 juli en 15 augustus wordt je trotse eigenaar van de "Belgian... Lees verder.

Kaas en Bier - Peter Goossens en Michel Van Tricht op zoek naar droomhuwelijk

  Rode wijn, zeker als die veel tannines bevat of op houten vaten is gerijpt, vloekt niet zelden met kaas. Terwijl je heel wat – vooral zachte en halfharde – kazen best degusteert met de korst eraan en die heeft net zoals bier meestal een bittercomponent. Daarom vormen kaas en bier zo dikwijls een harmonieuze combinatie. Naar deze mariage parfait gingen ’s lands meest vooraanstaande kaasmeester en chef op zoek. “In Hof van Cleve hebben we een bierkaart, maar we raden klanten... Lees verder.

Pagina's

Subscribe to Blog