Blog

De lekkerste Kerst- en Winterbieren

Als de klok éénmaal verzet is, en het vroeg donker is, is de tijd van de donkere bieren, en meer specifiek de winterbieren aangebroken. Winterbier is een bovengistend, meestal een moutig bier met een relatief hoog alcoholgehalte. De meeste soorten zijn amber tot donker gekleurd, maar er zijn ook lichte varianten bekend. In veel van deze bieren worden kruiden toegevoegd, zoals bijv. piment, honing, kaneel, kruidnagel of zoethout.  Vele Belgische brouwerijen maken er al jaren een gewoonte van om... Lees verder.

Belgische Bieren beheersen Brussels Beer Challenge 2015 (BBC)

De 4de editie van de Brussels Beer Challenge 2015 heeft plaats gevonden van 5 november tot en met 8 november 2015 in Antwerpen.  Hier hebben 75 internationale bierkenners hun oordeel geveld over 1100 bieren uit heel de wereld. De doelstelling van de BBC zijn: Promotie van kwaliteitsbieren en het organiseren van een sportieve wedstrijd Consument een kwaliteitslabel aanbieden Producenten een promotie- en marketingtool aanbieden Internationalisering Opvallen op deze wedstrijd is de steeds grotere... Lees verder.

Deze bieren moet je proeven tijdens de Halloween periode!

Trick or beer Voor ons is Halloween en trick or treat iets dat we vooral kennen uit de Amerikaanse horrorfilms.  Toch zien we elk jaar een beetje meer van deze traditie de oceaan over komen naar onze lage landen. Terwijl aan de andere kant van de plas het in deze periode pompoenbieren schering en inslag zijn, is het hier eerder zoeken naar Halloween gerelateerde bieren, pompoenbieren heb ik hier zelfs niet gevonden. Hieronder de wat mij betreft ideale Belgische bieren om in deze periode te... Lees verder.

Bierkip op de barbecue

Beer Can Chicken: een absolute BBQ klassieker in de USA, bij ons vrijwel onbekend. Tijd om daar wat verandering in te brengen! Het idee is eenvoudig: we plaatsen een kip bovenop een geopend bierblik en grillen het daarna op de BBQ. Het resultaat is een zalig gemarineerde, sappige kip. That's right! In de poep. :-) Wat heb je nodig? 1 braadkip Olijfolie Kruiden: rozemarijn, tijm, peper, zout, paprikapoeder, muskaatnoot, oregano, pilli pilli 1 blik bier (33cl) - Niet gekoeld Bij... Lees verder.

Fotoshoot!

We zijn weer onze Doe-Het-Zelf studio ingedoken voor een nieuwe lading bierfoto's. Bij ons geen glamoureuse babes, de echte sterren van de show zijn... bierflesjes. :) Hieronder een kleine impressie, wie raadt welk bier we hier op de gevoelige plaat aan het vastleggen waren?   Post by Belgische Bieren.

Duvel Distilled, aka Duvel Whisky

Voor de tweede keer ondertussen heeft brouwerij Duvel Moortgat Duvel Distilled voorgesteld: een gedistilleerde variant van onze bekende en door velen bejubelde Duvel. Net zoals de editie van 2009 is er een zeer beperkte oplage: slechts 5.000 stuks worden beschikbaar gemaakt voor het grote publiek. De drank heeft zes jaar op eikenhouten vaten gerijpt. "We denken dat enkel de geoefende drinkers Duvel gaan herkennen. Duvel Distilled wordt gekarakteriseerd door een zachte, niet bittere... Lees verder.

Bapas - Belgische Biertapas

Met veel goesting keek ik uit naar "Into the molecules of Belgian Beer & Bapas". Tijdens deze avond leidde Karl Van Malderen ons in grote lijnen doorheen de Belgische biergeschiedenis, uiteraard vergezeld van enkel prachtige bieren met bijhorende tapas. Spijtig genoeg was ik die dag snipverkouden, maar toch bleef het een fantastische ervaring. :) Timmermans Geuze We startten met twee onversneden lambiek bieren, een oude en een jonge. Daarna konden we proeven van een nieuwe... Lees verder.

We proeven ons eerste bier

Eerst en vooral moest het bier gebotteld worden uiteraard. Zoals met veel dingen is dat de eerste keer echt leuk. :) En toegegeven, een volle bak bier wordt toch meteen een stuk mooier als je de kroonkurken er zelf opgezet hebt. We plaatsen het afvulpijpje rechtstreeks op het vat, maar dat blijkt niet erg handig te zijn omdat je het flesje nààr het vat moet brengen, in plaatsen van het afvulpijpje naar een flesje. Dat doen we dus anders volgende keer. We mengen wat suiker in het vat en gaan... Lees verder.

Brouwopleiding bij Brouwland

Naar aanleiding van de Brouwland Biercompetitie bood Brouwland een gratis training aan in hun Brouwland Academy. We dachten niet dat we op een tweetal uur nog echt veel gingen bijleren, maar zijn toch maar gegaan. Zo komen we er ook eens en konden we kennis maken met onze collega brouwteams. :) De leraar van dienst (naam ben ik niet te weten gekomen?) was een vriendelijke man die duidelijk kennis van zaken had. We konden eerst eens rondlopen in de winkel en daarna ging hij nog eens... Lees verder.

Brouwdag 2: het gaat vooruit!

Afgelopen zondag brouwden we voor de tweede keer. Deze keer zou het een pak vlotter moeten gaan dan vorige keer. Beter voorbereid en ik had ontzettend veel bijgelezen op het Hobbybrouw Forum, een echte aanrader! Nog voor Dieter er was begon ik met het schroten. Onze dochter Merel (15 maand) was gefascineerd door het molentje en mocht even helpen. :) De fun was er snel af voor haar, dus zelf maar even doordraaien.. :) Vandaag brouwen we een ietwat experimenteel bier (voor ons toch :)) op basis... Lees verder.

Pagina's

Subscribe to Blog