Blog

Het Goudblommeke in Papier

Zowel de eerste expositie van René Magritte als het eerste huwelijk van Hugo Claus vond er plaats en Hergé zat er geregeld te tekenen. Het Goudblommeke in Papier speelde als één van de oudste cafés van Brussel een cruciale rol in het culturele verleden van onze hoofdstad. Maar vind je daar ook iets van terug op de menukaart? Of hebben we hier te maken met de zoveelste ordinaire toeristenval? De authenticiteit spat van de groezelige, met talloze oude foto’s, schilderijen en gedichten behangen... Lees verder.

The Jane, Beer & Food

Biergastronomie voor gevorderden Een uitdaging. Beter kun je de taak niet omschrijven waarmee we onszelf samen met chef Nick Bril en biersommelier Nicolas Soenen belastten: bij vijf signatuurgerechten van The Jane - die complexiteit aan een hoge smaakintensiteit paren - het passend bier zoeken. Maar waar een wil is… “Over het algemeen werk ik zelden met zetmeelhoudende producten zoals brood, aardappelen en rijst, hoewel ik persoonlijk meer van een goede pasta... Lees verder.

Trente

In 2014 verkocht bierchef Kwinten De Paepe zijn Leuvense zaak Trente aan vier personeelsleden en sindsdien werd het betrekkelijk stil rond de gastronomische oase in de Muntstraat. We togen naar de bierstad om poolshoogte te nemen in één van de favoriete restaurants van Jeroen Meus. Welke koers vaart het schip tegenwoordig met chef Bart Springael, souschef Jos Crabbé, sommelier David Daenens én zaalmedewerker Laurence Pitschon aan het roer? “Bart is al chef in deze zaak sinds dag 1 en... Lees verder.

Kreeft en bier

Feest op het bord én in het glas Een nobel product moet je met een dito vocht bespoelen. Kreeft met wijn, dus. Bij voorkeur een grand cru van een goed jaar. Mis, poes! Het feestelijke schaaldier laat zich evengoed met bier combineren. Al neemt het daarbij alleen genoegen met geraffineerde en karaktervolle brouwsels. Zoals goede – we beloven dat het de láátste keer is dat het woord in dit stuk opduikt – wijn geen krans behoeft, moeten we hier eigenlijk niet de... Lees verder.

Fleur de Sel: gastronomische tempel

Je bent jong, talentvol en ambitieus. Dan bouw je toch gewoon een baancafé - met een verleden als bordeel nota bene - om tot gastronomische tempel. We wilden graag eens weten waarom Kasterlee geen omweg waard lijkt te zijn voor de inspecteurs van Michelin. Alex Verhoeven (28) is het wandelend bewijs dat rock-‘n-roll niet per se hoeft te vloeken met klassiek. De eigenzinnige Kempenaar met de looks van een tieneridool leerde het klappen van de zweep in onder andere De Pastorie in... Lees verder.

Bier en wild: gevleugelde combinaties

Niets mis met kip of kalkoen, maar bejaagd gevogelte heeft toch nét wat meer finesse. Daar ga je dus ook geen alledaags bier bij serveren. We zochten en vonden veeleer complexe, karaktervolle brouwsels om dito pluimwildgerechten te bespoelen. Middenin de bossen van de landelijke Vlaams-Brabantse gemeente Langdorp bevinden zich de feestzalen Gasthof Ter Venne en ‘t Sparrenhof. In 2007 openden de zaakvoerders ervan het aanpalende winterrestaurant Green, dat enkele jaren geleden... Lees verder.

Bier en wild: Mariage parfait

Hilaire Spreuwers heeft een broertje dood aan machtige wildgerechten met zware rode wijnen. “Waarom zou je niet gaan voor een lichte en verfrissende combinatie met een dito bier?” Zo gezegd, zo gedaan. Bij vier wildbereidingen van de eigenzinnige Limburgse chef zochten we telkens een bier dat er een harmonieuze relatie mee aanknoopte. The proof of the pudding is in the eating. Wie dat uit het oog verliest bij biergastronomie, is slecht bezig. De synergie tussen verschillende smaken is... Lees verder.

De Hoppeschuur

Na een succesrijk parcours via de trappistenbrouwerij van La Trappe en het internationale succes van de Urthel-bieren, openden Hildegard en Bas van Ostaden ruim twee jaar geleden De Hoppeschuur in Knesselare. Is dit het nieuwe mekka voor liefhebbers van biergastronomie? In een wedstrijd waarbij gezocht werd naar het meest dynamische koppel van de Lage Landen zou het Belgisch-Nederlandse echtpaar geheid tot de kanshebbers behoren. Bij het begin van het millennium creëerden Hildegard en... Lees verder.

Bier en sigaren

Bier en sigaren "Als de rook om uw glas is verdwenen" De tijd dat peperdure havanna’s in een glas whisky, cognac of rum werden gesopt, is voorbij. Distillaten vormen met hun hoge alcoholgehalte, waardoor het smaakpalet min of meer wordt verdoofd, overigens niet de ideale begeleider van een kwaliteitssigaar. Bier daarentegen… Ben Vinken, ’s lands meest vooraanstaande biersommelier, is tevens een sigarenliefhebber in hart en nieren. En dat zullen we geweten... Lees verder.

Belgische bieren in de prijzen op de World Beer Awards

Elk jaar in september worden de World Beer Awards georganiseerd. Ondestaande bieren zijn hier gelauwerd door een internationale jury.   Bieren die willen meedoen moeten insturen voor begin juni, in juli worden de landelijke winnaars gekozen en in augustus vind de 3de ronde en de finale plaats. Elke beoordeling wordt blind gedaan en dit op basis van 4 rondes: Ronde 1 (per regio): Hier worden de "Best Styles" per regio gekozen, het bier wordt... Lees verder.

Pagina's

Subscribe to Blog