Blog

Bier en groenten - Not strictly for veggies

Of we het ooit zullen meemaken dat geen mens nog vlees eet, is twijfelachtig. Maar veggie is wel dé culinaire trend van 2016. En waarom zou bier geen volmaakt huwelijk kunnen vormen met groentegerechten? De vraag stellen is – zoals je had kunnen verwachten - ze beantwoorden. Naar een chef die met verve bewijst dat groente het nieuwe vlees is, hoefden we niet lang te zoeken. In Graanmarkt 13 heeft Seppe Nobels er met overweldigend succes een volledige menuformule rond... Lees verder.

Biergastronomie: Het ABC van beer & food pairing

Welk bier schenk je bij een bepaald gerecht? Of omgekeerd: welk gerecht bereid je bij een bepaald bier? Stefaan Couttenye van ’t Hommelhof in Watou en Hilaire Spreeuwers, voormalige chef van BitterZoet in Zonhoven, schotelden een proefpanel vier gerechten voor, gecombineerd met telkens drie uiteenlopende bieren. De opdracht: welke pairing tilt zowel het gerecht als het bier naar een hoger niveau? 1 + 1 = 3. Daar draait beer & food pairing in wezen om. Het bekomen van een... Lees verder.

De terugkeer van de saison

30 jaar geleden was de saison op sterven na dood, de laatste jaren wint de saison terug elk jaar aan populariteit en ik zie de saison in 2016 een grote opmars maken.   Dit traditionele hoevebier (in het Engels heet de stijl dan ook Farmhouse Ale) staat bekend om zijn gouden tot amber kleur en zijn grote schuimkraag.  In België zijn er zo'n 20 saisons op de markt en wereldwijd brouwen heel wat microbrouwerijen bieren van deze stijl. Vroeger werd saison in de winter gebrouwen om in het... Lees verder.

Zelf een bierdegustatie organiseren

Via onze website Belgische-bieren.be krijgen we heel wat vragen rond het zelf organiseren van een “beertasting”.  Een "beertasting", of "bierdegustatie" kan heel plezant zijn, zowel in een horeca zaak, als bij iemand thuis.  Toch kan het helpen om wat structuur te hebben om deze avond voor iedereen onvergetelijk te maken! Hieronder 6 tips voor het organiseren met als toemaatje enkele bieren die zich goed lenen voor een degustatie. 1. Bouw op in smaak & alcohol.  Begin met... Lees verder.

Herkenbare geuren en aroma's in bekende bieren

  De gustibus non est disputandum: over smaken en kleuren valt er niet te twisten, dat weten we allemaal! Wel is het fijn om te herkennen wat je ruikt, wat je proeft, wat je smaakt. Veel mensen vinden het moeilijk om geuren te herkennen in bieren. In deze blog bespreek ik enkele bieren die zeer specifieke geur of aroma karakteristieken hebben.   Geur neem je waar via de neus, terwijl aroma via de neus, maar ook retronasaal wordt waargenomen, dit betekent dat na het proeven ook geuren via de... Lees verder.

Stille nacht... Heilige nacht...

Kerst is intussen al even achter de rug, vanwaar dan Stille nacht, heilige nacht? Stille Nacht is al jaren het Kerstbier van de Dolle Brouwers. Traditioneel brouwt men de Stille Nacht tussen eind september en eind oktober zodat hij gedronken kan worden in de winterperiode.   Nu heb ik in de Kerstperiode van 2014 de  "gewone" Stille Nacht al wel eens geproefd, mijn Untappd recensies brachten smaken als Werthers Echte (roomboter snoepje) en yoghurt (licht zurig) in me naar boven, wat voor mij... Lees verder.

Belgisch bier gerijpt op eik

De laatste jaren zien we een opkomst van op eik gelagerd bier.  Men neemt dan gebruikte houten vaten van whiskey, porto, wijn, ... en vult deze met meestal een zwaarder type bier.  Dit laat men dan een periode rijpen van enkele maanden tot 2 jaar of zelfs langer.  De smaak die de vaten dan afgeven aan het bier zorgt voor een bijzondere gewaarwording en een extra complexiteit gaande van eik en vanille tot whiskey of wijn. Vandaag proef ik 3 bekende Belgische bieren die op eik gelagerd hebben,... Lees verder.

Duvel Tripel Hop 2016 vergeleken met 2015

De eerste Duvel Tripel hop dateert al van 2007, toen werden er 22.000 flessen van 75cl afgevuld.  Een "gewone" Duvel bevat 2 soorten hop: Saaz-Saaz en Styrian Golding, in deze eerste Tripel Hop werd er als derde hop gekozen voor Amarillo en voor een dry hopping met meer Styrian Golding.  Naar verluidt heeft men destijds de mosterd gehaald bij de IPA Houblon Chouffe. Dry hopping is een techniek waar men extra hop toevoegt laat in het brouwproces waardoor de aroma's extra benadrukt worden. De... Lees verder.

De 10 grootste mythen over bier

Mythen of feiten, leugen of waarheid, vandaag niet getest door de "mythbusters", maar wel opgezocht door Belgische-Bieren.be. Mythe 1: Hoe kouder het bier, hoe lekkerder! In reclame zie je vaak ijskoude biertjes.  Visueel ziet dit er wel goed uit, maar is het dan ook lekkerder? De meeste bieren zijn het lekkerst tussen de 7 en de 10 graden, kouder dan 7 graden verliest het een stuk van zijn smaak.  Je smaakpapillen worden dan verdoofd.Pils smaakt het best rond de 7°, meer complexere, donkere,... Lees verder.

5 totaal verschillende donkere bieren

Deze keer bespreek ik 5 totaal verschillende donkere bieren, van het nieuwe bier Kompel Ondergronds tot de klassieker Rochefort 10.   Nu het begint te winteren past een donker bier bij de open haard natuurlijk des te meer! Double Bie (6,5%) Bierstijl: donker Recent heeft Brouwerij De Bie de etiketten van haar bieren laten her-ontwerpen.  Met frisse kleuren en illustraties in de stijl van Studio 100. Elke kartoon verwijst naar de naam van het bier, met aan de achterkant een... Lees verder.

Pagina's

Subscribe to Blog