Blog

Fleur de Sel: gastronomische tempel

Je bent jong, talentvol en ambitieus. Dan bouw je toch gewoon een baancafé - met een verleden als bordeel nota bene - om tot gastronomische tempel. We wilden graag eens weten waarom Kasterlee geen omweg waard lijkt te zijn voor de inspecteurs van Michelin. Alex Verhoeven (28) is het wandelend bewijs dat rock-‘n-roll niet per se hoeft te vloeken met klassiek. De eigenzinnige Kempenaar met de looks van een tieneridool leerde het klappen van de zweep in onder andere De Pastorie in... Lees verder.

Bier en wild: gevleugelde combinaties

Niets mis met kip of kalkoen, maar bejaagd gevogelte heeft toch nét wat meer finesse. Daar ga je dus ook geen alledaags bier bij serveren. We zochten en vonden veeleer complexe, karaktervolle brouwsels om dito pluimwildgerechten te bespoelen. Middenin de bossen van de landelijke Vlaams-Brabantse gemeente Langdorp bevinden zich de feestzalen Gasthof Ter Venne en ‘t Sparrenhof. In 2007 openden de zaakvoerders ervan het aanpalende winterrestaurant Green, dat enkele jaren geleden... Lees verder.

Bier en wild: Mariage parfait

Hilaire Spreuwers heeft een broertje dood aan machtige wildgerechten met zware rode wijnen. “Waarom zou je niet gaan voor een lichte en verfrissende combinatie met een dito bier?” Zo gezegd, zo gedaan. Bij vier wildbereidingen van de eigenzinnige Limburgse chef zochten we telkens een bier dat er een harmonieuze relatie mee aanknoopte. The proof of the pudding is in the eating. Wie dat uit het oog verliest bij biergastronomie, is slecht bezig. De synergie tussen verschillende smaken is... Lees verder.

De Hoppeschuur

Na een succesrijk parcours via de trappistenbrouwerij van La Trappe en het internationale succes van de Urthel-bieren, openden Hildegard en Bas van Ostaden ruim twee jaar geleden De Hoppeschuur in Knesselare. Is dit het nieuwe mekka voor liefhebbers van biergastronomie? In een wedstrijd waarbij gezocht werd naar het meest dynamische koppel van de Lage Landen zou het Belgisch-Nederlandse echtpaar geheid tot de kanshebbers behoren. Bij het begin van het millennium creëerden Hildegard en... Lees verder.

Bier en sigaren

Bier en sigaren "Als de rook om uw glas is verdwenen" De tijd dat peperdure havanna’s in een glas whisky, cognac of rum werden gesopt, is voorbij. Distillaten vormen met hun hoge alcoholgehalte, waardoor het smaakpalet min of meer wordt verdoofd, overigens niet de ideale begeleider van een kwaliteitssigaar. Bier daarentegen… Ben Vinken, ’s lands meest vooraanstaande biersommelier, is tevens een sigarenliefhebber in hart en nieren. En dat zullen we geweten... Lees verder.

Belgische bieren in de prijzen op de World Beer Awards

Elk jaar in september worden de World Beer Awards georganiseerd. Ondestaande bieren zijn hier gelauwerd door een internationale jury.   Bieren die willen meedoen moeten insturen voor begin juni, in juli worden de landelijke winnaars gekozen en in augustus vind de 3de ronde en de finale plaats. Elke beoordeling wordt blind gedaan en dit op basis van 4 rondes: Ronde 1 (per regio): Hier worden de "Best Styles" per regio gekozen, het bier wordt... Lees verder.

Bier & pasta

Troppo buono! Wie Italië zegt, die zegt – pizza en espresso niet te na gesproken – pasta. En wijn uiteraard. Maar waarom zouden pastagerechten niet met bier gecombineerd kunnen worden? We namen de proef op de som. “Ik heb spaghetti bolognese, lasagne en macaroni gemaakt”, grijnst Dario Puglia sarcastisch als hij ons verwelkomt in zijn Antwerpse restaurant Gist, dat ondertussen van het Zuid verhuisd is naar het oude stadscentrum, tussen Grote Markt en... Lees verder.

Glutenvrije bieren: deze bieren zijn glutenvrij!

Mensen met een glutenintollerantie, zoals mensen met coeliakie of dermatitis herpetiformis, moeten vaak oppassen met welke bieren ze drinken. Zij kunnen immers een reactie krijgen op bepaalde stoffen (gluten, een eiwitgroep) in granen. En granen worden veelvuldig gebruikt bij het brouwen van bieren. Gluten uit tarwe en gerst (beide graansoorten die veel gebruikt worden in het brouwproces) kunnen verantwoordelijk zijn voor deze reactie. Gluten zijn dus aanwezig in bijna alle granen. Zelfs de... Lees verder.

Bezoek aan Brouwersatelier Koddestamper (gastblog)

Onderstaande blog is geschreven door een gastblogger en vaste bezoeker van onze website, Rudy. Wanneer je ook interesse hebt om mee te schrijven stuur een mailtje naar info@belgische-bieren.be! In de juli biermand zat het flesje Hellish Horseryeder-Famine. Na deze geproefd te hebben schreef ik bij Untappd dat het zeer leuk was, na de hoppe toets, om een licht brandend gevoel te hebben op het einde van mij tong. Weinig later werd ik “getoast” door de brouwer zelf met de gelukwensen voor... Lees verder.

Help! Er zit geen schuim op mijn bier

In België en Nederland houden we van een mooie kraag op ons bier, en liefst eentje die een tijdje aanwezig blijft.  We vinden dat mooi! Toch heeft deze schuim meer nut dan alleen het estetische, het schuim zorgt er ook voor dat het aanwezige koolzuur in het bier blijft en beschermt het bier ook tegen het binnendringen van zuurstof uit de lucht. Zuurstof uit de lucht kan de smaak van het bier beïnvloeden. Waarom wil mijn bier niet schuimen?Sommige bieren schuimen harder dan... Lees verder.

Pagina's

Subscribe to Blog