Wat is trappist en welke trappistbieren zijn er?

Onze trappisten, onze trots!

Elke Belg zou trots moeten zijn op zijn of haar erfgoed. Deze pagina eert onze Belgische trappist. We geven correcte informatie en willen ook heel wat onduidelijkheden en onwaarheden die de ronde doen over dit onderwerp de wereld uit helpen.

Geen biersoort!

Veel mensen denken dat een trappist een biersoort is.  Dit is niet het geval.  Een trappist mag het "Authentic Trappist Product" logo pas dragen als het voldoet aan volgende voorwaarden:

  • Het moet door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers, gebrouwen zijn
  • Het moet binnen de muren, of in de buurt van, de abdij geproduceerd worden
  • Het moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken worden besteed.

Het is dus niet zo dat een trappist altijd donker of hoog in alcoholpercentage is.  Als een bier voldoet aan bovenstaande voorwaarden is het een trappist.  Punt!

Overzicht

Hieronder lijsten we de 6 Belgische trappist brouwerijen op in alfabetische volgorde, samen met de bieren die er gebrouwen worden:

Achel

Dit bier wordt gebrouwen in de trappistenabdij De Achelse Kluis (Sint-Benedictus Abdij) in Hamont-Achel, tegen de Nederlandse grens.  Deze brouwerij werd in 1997 opgericht met de hulp van de abdij van Westmalle.  Achel is daarmee de jongste trappist van België.

Volgende bieren worden gebrouwen bij De Achelse Kluis:

Chimay

Dit bier komt uit de Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay (Henegouwen) waar men elk jaar 170.000 hectoliter Chimay brouwt.  De abdij ligt in Forges, op ongeveer 10km van de stad Chimay.

Een leuk weetje is dat behalve onderstaande Chimay's er sinds 2011 ook de Franse trappist Mont des Cats gebrouwen wordt.

Orval

Orval komt uit de abdij Notre-Dame d'Orval (Luxemburg). Dit is de enige trappist waarvan maar één variant verkrijgbaar is in de winkel.

Dit is ook de enige trappist die werkt met een wilde gist, deze zorgt voor het lichte zuurtje in de smaak.  Deze gist zorgt er bijkomend voor dat alle resterende suikers worden omgezet naar alcohol, hierdoor is Orval de trappist met het minste caloriën.

In de abdij zelf kan je ook nog Groene Orval (4,2%) drinken, een met water aangelengde versie van Orval.

De gouden ring op het etiket verwijst naar de legende over de stichting van de abdij.  Bij de bron in het dal zou een gravin haar trouwring verloren hebben toen ze met haar handen door het water gleed om te drinken.  Ze bad tot God om hulp en er keerde een forel naar boven met haar trouwring in de bek.  Hierop riep ze "dit is werkelijk een gouden dal!"  In het Latijn betekent dit "aurea vallis", vandaar "Orval".  

De bron heeft de naam Mathildebron. De traditie wil dat elk jong meisje dat een geldstuk in de bron werpt binnen het jaar zal trouwen.

De forel met de ring in de bek staat afgebeeld op het etiket van de flesjes, de glazen en reclamepanelen van het Orval-Trappistenbier.

 

De 2 Orvals:

  • Orval Vert (Petit Orval) - Blond - 4,2% - Enkel te koop aan de brouwerij van 't vat, uizonderlijk op fles (zonder etiket)

  • Orval - Blond - 6,2%

Rochefort

Dit trappistenbier wordt in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy in Rochefort (Namen) gebrouwen. Op de kaart staan een Rochefort 6 (7,5%), een Rochefort 8 (9,2%) en een Rochefort 10 (11,3%).  De unieke smaak van Rochefort komt voor een groot stuk doordat men gebruik maakt van bronwater van binnen de abdij.  Het eerste Rochefort-bier werd rond 1899 gebrouwen.

  • Rochefort 6 - Bruin - 7,5% - Rode kroonkurk en stempel

  • Rochefort 8 (Spéciale) - Bruin - 9,2% - Groene kroonkurk en stempel

  • Rochefort 10 (de Merveille) Bruin - 11,3% - Blauwe kroonkurk en stempel

De "10" is trouwens de trappist met het hoogste percentage alcohol, een bier wat perfect smaakt op een koude winteravond bij een goed boek of bij goed gezelschap!

De nummers achter Rochefort staan niet voor de hoeveelheid alcohol, maar wel voor de dichtheid van het bier.  De hoeveelheid grondstoffen die er aan het water worden toegevoegd.

Westmalle

Dit trappistenbier komt uit de abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle (Antwerpen).  

Westmalle Dubbel was de eerste trappist die op vat te krijgen was.  

In 2005 werd Westmalle verkozen tot beste bier ter wereld door de lezers van de  New York Times.  Op de World Beer Cup 2012 heeft Westmalle Tripel een Gouden medaille gekregen in de categorie Belgian-Style Tripel.

Bij bierkenners en zythologen is de Westmalle Tripel bekend om zijn typische overrijpe banaan geur.  

De Westmalle Extra, die vroeger de "Extra Gersten" heette is een lichtere variant, eerder een pils.  Vroeger werd hier geen etiket op de flesjes voorzien, maar sinds de wettelijke verplichting is dit aangepast.  Deze wordt 2x per jaar gebrouwen en wordt vooral gedronken door de monniken en hun gasten.

Hieronder nog een overzichtje van de 3 Westmalles:

Westvleteren

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (West-Vlaanderen) brouwen deze trappist. Beroemd en berucht omdat hij maar beperkt beschikbaar is: 60.000 kratten van 24 flesjes. Het is dus telkens bijna vechten om een Westvleteren.

Het bestelproces verloopt via de telefoon, door te bellen kan je een kratje reserveren, dat daarna kan worden afgehaald bij de abdij.  Eén keer afgehaald, kan je de volgende 60 dagen niet meer aanmelden!

De Westvleteren bieren zijn over de hele wereld geroemd en gelauwerd, de "twaalf" is meerdere keren uitgeroepen als beste bier van de wereld.

Tot 1998 werd er ook nog een Westvleteren Zes gebrouwen.

 

Trappisten kunnen over het algemeen lang bewaard worden, bij voorkeur donker en op een constante temperatuur (kelder).  De donkere kan je best drinken op keldertemperatuur, de blonde natuurlijk ook uit de frigo, hou er dan wel rekening mee dat ze een beetje troebel worden.

Om volledig te zijn lijst ik hieronder ook nog even de buitenlandse trappisten op:

Koningshoeven (1884)

  • La Trappe Blond - 6,5%

  • La Trappe Dubbel - 7%

  • La Trappe Tripel - Blond - 8%

  • La Trappe Quadrupel - Bruin - 10%

  • La Trappe Quadrupel Oak Aged - Bruin - 10% - Op een eikenvat gerijpt

  • La Trappe Witte Trappist - Witbier - 5,5%

  • La Trappe Bockbier - Amber - 7% - Bockbier Seizoensbier - herfst

  • La Trappe Isid'or - Amber - 7,5%

  • La Trappe Puur - Blond - 4,7% - Biologisch gebrouwen

Abdij Maria Toevlucht (2013)

  • Zundert - Amber - 8%

Stift Engelszell (2012)

  • Nivard - Blond - 5,5%

  • Benno - Amber - 6,9%

  • Gregorius - Bruin - 9,7%

Saint Joseph's Abbey (2013)

  • Spencer Trappist Ale - Blond - 6,5%

Abbazia delle Tre Fontane (2015)

  • Tre Fontane - Blond - 8,5% - Bier met eucalyptus kruid


E-mail Mark | Mark@Untappd | Peltr Blond Website |Belgische Bieren@Facebook

Reacties

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.