Blog

/Blog/

April 2017

Sofie Vanrafelghem ten strijde tegen vooroordelen

By | 29 April 2017|

Vrouwen en bier Een koppel stapt een café binnen. De man bestelt tripel of donker bier, de vrouw witte wijn of cava. Sofie Vanrafelghem (35) gruwt ervan. Want je kunt er donder op zeggen dat wat de vrouw drinkt, van zo’n bedenkelijk niveau is dat het een straf lijkt te zijn voor wie bier links [...]

Reacties uit op Sofie Vanrafelghem ten strijde tegen vooroordelen

Het geheim van geuze

By | 08 April 2017|

Een kwarteeuw geleden leek geuze ten dode opgeschreven, maar vandaag wordt de champagne van de Belgische bieren steeds vaker nagemaakt, zonder ook maar van ver het origineel te benaderen. Wat is toch het geheim van de lambiekbrouwers en geuzestekers in het Pajottenland en de Zennevallei? Regel 1: geen geuze zonder lambiek, een droog en strak [...]

Reacties uit op Het geheim van geuze

Maart 2017

Edison: beer & food & rock-‘n-roll

By | 19 Maart 2017|

Na Petit en Grand Cabaret, respectievelijk in Veurne en Nieuwpoort, begon Vincent Florizoone vorige zomer in Koksijde aan een nieuw hoofdstuk in zijn bewogen carrière. Klassiekers van de Belgische keuken naar een zo mogelijk nog hoger niveau tillen. Van gebrek aan ambitie kun je de chef met het hoogste rock-’n-roll-gehalte van West-Europa alvast niet verdenken. [...]

Reacties uit op Edison: beer & food & rock-‘n-roll

Alvinne: Eigen Gist Eerst!

By | 04 Maart 2017|

Tot dusver brouwden ze niet minder dan tweehonderd verschillende bieren, die vlotjes hun weg vinden naar ruim dertig landen op vier continenten. De Zwevegemse brouwerij Alvinne is sinds 2004 actief, maar tien jaar geleden zorgde Marc De Keukeleire alias de Gistfluisteraar voor een heuse mijlpaal door in de Franse Auvergne een eigen giststam te ‘vangen’. [...]

Reacties uit op Alvinne: Eigen Gist Eerst!

Februari 2017

’t Molenhof: biergastronomie 2.0

By | 13 Februari 2017|

In 2015 was hij de absolute uitblinker op The Great Belgian Beer Diner in Leuven. Bitterballen en hennepot, respectievelijk met Pannepot en Svea IPA van de Struise Brouwers, gaven biergastronomie een nieuwe dimensie. Benieuwd wat Pascal Rubben nog meer in zijn mars heeft. Wanneer één van ’s werelds hoogst aangeschreven brouwerijen op slechts een steenworp [...]

Reacties uit op ’t Molenhof: biergastronomie 2.0

Waarom het altijd zo ingewikkeld maken? Bierblends!

By | 04 Februari 2017|

Bier en bier Het moet niet altijd bier met vis, vlees of kaas zijn. Vooropgesteld dat je probeert om smaken met elkaar te combineren in de hoop dat zulks resulteert in een harmonieus geheel, dan kom je met twee of drie verschillende bieren al een eind. Blends zijn zo oud als de straat en toch [...]

Reacties uit op Waarom het altijd zo ingewikkeld maken? Bierblends!

Januari 2017

Interview met de hopprofessor

By | 29 Januari 2017|

Hype: hoppige bieren Het groene goud Amerikaanse aromahoppen zoals Citra, Amarillo, Simcoe en Cascade hebben het wereldwijde bierlandschap veranderd. Dat zelfs AB InBev op de trein sprong door van hun abdijbier Leffe enkele IPA-varianten te brouwen, spreekt boekdelen. Hopprofessor Denis ‘De Neus’ De Keukeleire bekijkt de rage met gemengde gevoelens. Zo’n 15 jaar geleden, lang [...]

Reacties uit op Interview met de hopprofessor

Heb jij al een favoriet voor onder de douche?

By | 15 Januari 2017|

Een hype overgewaaid van de US, bier drinken tijdens het douchen!  Mij lijkt een ijskoude pils of een fruitig-bittere IPA wel geschikt, al moet ik nog wel wat wennen aan het idee... Hieronder alleszins 10 redenen om dit eens te proberen: 1. Het is super verfrissend!  Een hete douche en een koud bier! 2. Je [...]

Cuchara & Loemelaer – Schitterende combinatie!

By | 14 Januari 2017|

In 2009 opende Jan Tournier, na leergeld te hebben betaald in onder meer het Antwerpse Hilton-hotel, Het Gebaar, In De Wulf en De Jonkman, een eigen zaak in zijn thuisbasis. Inmiddels kreeg hij een ster en schopte hij het tot Njam!-chef. Tijd om de stand van zaken op te maken. Cuchara is gevestigd in de [...]

De 10 grootste mythen over bier

By | 05 Januari 2017|

Mythen of feiten, leugen of waarheid, vandaag niet getest door de "mythbusters", maar wel opgezocht door Belgische-Bieren.be. Mythe 1: Hoe kouder het bier, hoe lekkerder! In reclame zie je vaak ijskoude biertjes.  Visueel ziet dit er wel goed uit, maar is het dan ook lekkerder? De meeste bieren zijn het lekkerst tussen de 7 en [...]

Woestyne: ontbolsterend jong talent

By | 04 Januari 2017|

Woestyne: ontbolsterend jong talent Op het platteland in Aalter werd een herenhoeve, die uit drie gebouwen bestaat, omgeturnd tot een ontmoetingscentrum met studio’s, een ruimte voor meetings en events, en last but least een gastronomisch restaurant. Dat laatste bezochten we op een zonnige, doordeweekse middag. De eetzaal is gezellig ingericht, biedt een fraai uitzicht op [...]

Reacties uit op Woestyne: ontbolsterend jong talent

December 2016

Samaranth-likeur

By | 27 December 2016|

Van bier afgeleide producten Samaranth-likeur Na bier in azijn, mosterd en vermout te hebben veranderd, acht doe-het-zelver Bas van Ostaden de tijd rijp om een eigen brouwsel om te toveren tot een uitzonderlijke likeur. Waarmee echtgenote Hildegard naar stilaan goede gewoonte een verfijnde cocktail en dessertkoffie creëert. “Er is een makkelijke en moeilijke manier om [...]

Reacties uit op Samaranth-likeur

Geproefd door Wim Swinnen: 10 kerstbieren

By | 15 December 2016|

Belgische bierbrouwers houden al sinds jaar en dag een mooie traditie in ere: ze sparen hun beste hop en mout op voor het einde van het jaar om er een apart kerstbier van te brouwen. Het resultaat is doorgaans een speciale variant, die wat zwaarder en straffer is dan het origineel. We belastten onszelf met [...]

Lekkerste Belgische trappist volgens Belgische-Bieren.be

By | 09 December 2016|

De volgers van de Belgische Bieren facebookpagina hebben tijdens de maand november op hun lievelingstrappist kunnen stemmen.  Bijna 700 bierliefhebbers hebben gestemd en hieronder het resultaat. De blonde Westmalle Tripel staat bovenaan, gevolgd door de zware, donkere Rochefort 10 met als derde de amberkleurige, meer complexe Orval waar een wilde gist aan wordt toegevoegd. Voor [...]

November 2016

Mosterd met moutazijn

By | 29 November 2016|

Van bier afgeleide producten Mosterd met moutazijn Complementariteit is Bas en Hildegard van Ostaden op het lijf geschreven. Zo maakt eerstgenoemde mosterd op basis van azijn die hij uit bier puurde, waarna zijn gade ermee in de keuken van De Hoppeschuur aan de slag gaat. We wilden natuurlijk weten hoe dat allemaal in zijn werk [...]

Reacties uit op Mosterd met moutazijn