Blog

/Blog/

May 2018

Creatief met bier in de keuken#2

By | 24 May 2018|

Met bier kun je letterlijk alle kanten uit in de keuken. Wat niet wil zeggen dat het nooit fout zal gaan. Bier kan, als je pech hebt, ontzettend slecht reageren op bepaalde ingrediënten. Tot u spreekt Sam Van Houcke, voormalige eerste kok van België en bierchef in hart en nieren. In amper tien minuten improviseerde [...]

Reacties uit op Creatief met bier in de keuken#2

April 2018

Bier en kaaskroketten: een gouden combinatie

By | 25 April 2018|

Al sinds 2010 geldt de Vlaams-Brabantse brasserie Heeren van Liedekercke volgens het gezaghebbende Ratebeer.com als het beste bierrestaurant ter wereld. Broers Joost en Tom De Four – eerstgenoemde aan de bar en de tweede in de keuken – kozen in schril contrast met de bijzonder uitvoerige bierkaart voor een beperkte, maar aantrekkelijke menukaart, met vanzelfsprekend [...]

Reacties uit op Bier en kaaskroketten: een gouden combinatie

Creatief met bier in de keuken

By | 11 April 2018|

Thee van tripel België bierland. Allemaal goed en wel. Maar als ingrediënt bij het koken zit er doorgaans niet meer in dan bruin bier bij stoofvlees of konijn met pruimen. Zonde. Er bestaan namelijk tal van alternatieven om creatief te zijn met bier in de keuken. Neem nu thee van tripel bij tortellini met prosciutto [...]

Reacties uit op Creatief met bier in de keuken

March 2018

Hildegard van Ostaden: brouwer wordt chef

By | 21 March 2018|

In 1997 was ik de enige vrouw die aan de Gentse Hogeschool Sint-Lieven afstudeerde als industrieel ingenieur met als specialisatie brouwerij. ‘Is dat je secretaresse of je maîtresse?’, kreeg mijn prof te horen toen we samen een brouwerij bezochten. Niemand weet beter hoe zoet revanche kan smaken dan Hildegard van Ostaden. Dinsdag is De Hoppeschuur [...]

Reacties uit op Hildegard van Ostaden: brouwer wordt chef

Vrijstaat Vanmol: hobby loopt uit de hand

By | 08 March 2018|

Dat Denderleeuwenaar Erwin Vanmol (51) van vele markten thuis is, kan als understatement wel tellen. De gewezen crossover-gitarist, beroepsmilitair, restaurator, interieurschilder en chocolatier schoolde zichzelf na een ernstig ongeval om tot cartoonist. In zijn vrije tijd begon hij zich toe te leggen op bierbrouwen. Heeft de man van twaalf stielen en dertien ongelukken eindelijk zijn [...]

Reacties uit op Vrijstaat Vanmol: hobby loopt uit de hand

February 2018

Bierendonck: slager zoekt gerstenat

By | 03 February 2018|

Worst met single malt en blauwschimmelkaas, gelakt buikspek met gefermenteerde rodekool, mousse van kippenlever met cacao en schorseneren. De vleesgerechten van slagerij Dierendonck sméken als het ware om complementaire bieren. Bij biefstuk friet kan een pintje geweldig smaken, dat weet iedereen. Maar ’s lands meest vooraanstaande slager heeft uiteraard wat minder doordeweeks’ dan ons nationaal [...]

Reacties uit op Bierendonck: slager zoekt gerstenat

January 2018

Trend: bier met weinig of geen alcohol

By | 30 January 2018|

Bier met een relatief laag alcoholgehalte of helemaal geen alcohol wordt van langsom populairder. Niet alleen ‘s werelds grootste brouwers zoals AB InBev en Heineken, maar ook kleinschalige craftbrewers spelen gretig in op de nieuwe trend. Maar waarom drinken we steeds meer bier met minder alcohol? We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar er is [...]

Reacties uit op Trend: bier met weinig of geen alcohol

Innovatieve bieren: zin en onzin

By | 30 January 2018|

Aardappelen, bospaddenstoelen, brandnetels, mosselen, gerookte walviskloten… U kan het zo gek niet bedenken of er wordt tegenwoordig bier van gemaakt. Hoog tijd voor een gedachtewisseling tussen traditionalist Charles ‘Gouden Carolus’ Leclef en vernieuwer André ‘Witloofbier’ Janssens. Belgische brouwers liggen meer dan ooit onder vuur vanwege hun vermeende behoudsgezindheid. Vastgeroest in traditionele brouwtechnieken en doodsbenauwd om [...]

Reacties uit op Innovatieve bieren: zin en onzin

Fleur de Sel

By | 29 January 2018|

Je bent jong, talentvol en ambitieus. Dan bouw je toch gewoon een baancafé - met een verleden als bordeel nota bene - om tot gastronomische tempel. We wilden graag eens weten waarom Kasterlee geen omweg waard lijkt te zijn voor de inspecteurs van Michelin. Alex Verhoeven (28) is het wandelend bewijs dat rock-‘n-roll niet per [...]

Reacties uit op Fleur de Sel

November 2017

De Gentse craftscene: lekker eigenwijs

By | 23 November 2017|

December 2016. Een langharige gozer van achteraan in de dertig arriveert met zijn aftandse bestelwagen op de parking van de Brico in Wondelgem. In de winkel begint hij zonder blikken of blozen verschillende soorten kerstbomen te keuren door er telkens wat naalden af te rukken en ze op te eten. What the fuck! Klaas Dellaert [...]

Reacties uit op De Gentse craftscene: lekker eigenwijs

Het geheim van trappist: op bezoek in de abdij van Chimay

By | 23 November 2017|

We schrijven 1946. In de universiteit van Leuven isoleren een professor en een monnik, die bij hem brouwerijwetenschappen volgt, na jarenlang onderzoek een specifieke streng uit een bestaande giststam. De basis voor de meest verkochte trappist ter wereld is gelegd. Bij het krieken van de dag, terwijl de zon schuchter de kop opsteekt tussen de [...]

Reacties uit op Het geheim van trappist: op bezoek in de abdij van Chimay

October 2017

Belgisch bier blijft voor veel Amerikanen een referentie

By | 12 October 2017|

Ons bier heeft internationaal een benijdenswaardig imago, maar waarmee wordt het dan precies geassocieerd? Met Stella Artois of Leffe, geuze of trappist? We legden ons oor te luisteren bij Marie Huysentruyt, behalve dochter van, ook werkzaam op de verkoopafdeling van Duvel Moortgat, eerst in China en thans in de VS. Inzake bierconsumptie is er wereldwijd [...]

Reacties uit op Belgisch bier blijft voor veel Amerikanen een referentie

Wereldklasse uit Roeselare: Rodenbach Vintage 2015

By | 12 October 2017|

“Bier laten rijpen op whisky-, sherry- of wijnvaten is in, maar wij doen daar niet aan mee”, zegt brouw- en keldermeester Rudi Ghequire tijdens de persvoorstelling van Rodenbach Vintage 2015, die we ‘dinner in the sky’-gewijs boven de Antwerpse haven naar waarde mochten schatten. Niet uit principe, maar omdat onze eigen foeders ervoor zorgen dat [...]

Reacties uit op Wereldklasse uit Roeselare: Rodenbach Vintage 2015

September 2017

Samen sterk!

By | 24 September 2017|

Wat krijg je als twee jonge honden, chef Nick Bril van The Jane en beer consultant Brecht Terryn van Duvel Moortgat, de handen in elkaar slaan? Sterke staaltjes beer & food pairing, zoveel is zeker. In de Upper Room Bar proefden we een aantal kleine gerechtjes, waarbij Terryn telkens een passend bier of een passende [...]

Reacties uit op Samen sterk!

August 2017

Degustatie: bieren met relatief weinig alcohol

By | 16 August 2017|

Bier brouwen met weinig alcohol - zodat technische foutjes moeilijker kunnen worden gecamoufleerd - en toch veel smaak is een kunst. Een deskundig panel testte zeven hoge-gistingsbieren met een alcoholgehalte van minder dan 5 % tijdens een blindproeverij in Bier Central op de Antwerpse De Keyserlei. Tot voor kort was bier per definitie alcoholarm. Pas [...]

Reacties uit op Degustatie: bieren met relatief weinig alcohol