Blog

/Blog/

August 2017

Degustatie: bieren met relatief weinig alcohol

By | 16 August 2017|

Bier brouwen met weinig alcohol - zodat technische foutjes moeilijker kunnen worden gecamoufleerd - en toch veel smaak is een kunst. Een deskundig panel testte zeven hoge-gistingsbieren met een alcoholgehalte van minder dan 5 % tijdens een blindproeverij in Bier Central op de Antwerpse De Keyserlei. Tot voor kort was bier per definitie alcoholarm. Pas [...]

Reacties uit op Degustatie: bieren met relatief weinig alcohol

Gent-Blankenberge 0-1

By | 10 August 2017|

Oberbayern: mosselparadijs De onaantrekkelijke voorgevel en het kitscherige interieur van de voormalige bierstube Oberbayern, waar ’s avonds de tafels opzij werden geschoven en een Beiers orkestje ten dans speelde, voorspellen niet veel goeds. Gelukkig is er behalve de Duitse pils Beck’s niet veel meer van deze roemruchte voorgeschiedenis te merken in deze ruim bemeten brasserie [...]

Reacties uit op Gent-Blankenberge 0-1

Restaurant Michel: eigentijds klassiek

By | 03 August 2017|

Een cruciaal jaar was het voor Robert Van Landeghem. In 2003 was hij niet alleen Eerste Kok van België, maar nam hij met echtgenote Lily Borghs ook restaurant Michel over, waar hij al circa tien jaar als rechterhand van Michel Coppens werkte. Omdat de wegen van de Rode Gids ondoorgrondelijk zijn, behield de ex-souschef een [...]

Reacties uit op Restaurant Michel: eigentijds klassiek

July 2017

Maak zelf uw bier!

By | 16 July 2017|

Men neme een ketel water en zette die op het vuur… Jawel, bier brouwen lijkt verdacht veel op pakweg soep maken. Onder het motto ‘Wat uzelf doet, doet u goedkoper’ en dankzij een gratis spoedcursus van bierkenner en brouwmeester Jef Van den Steen schoolt u zichzelf in een mum van tijd om tot volwaardig amateurbrouwer. [...]

Reacties uit op Maak zelf uw bier!

Hoe abdijbier de wereld veroverde

By | 16 July 2017|

Van de paters niets dan goed In de Middeleeuwen begon men in kloosters bier te brouwen om dorstige pelgrims te laven. Vandaag heeft elke grote brouwerij een eigen abdijbier. Paters komen er in tegenstelling tot bij trappist nog nauwelijks aan te pas, maar jaarlijks worden er wereldwijd wel miljoenen hectoliters van geëxporteerd. Wat voorafging Bier [...]

Reacties uit op Hoe abdijbier de wereld veroverde

June 2017

De craft beer revolutie

By | 26 June 2017|

Wankelt de troon van België? Zelfs uw kleine teen heeft het gemerkt: ambachtelijk gebrouwen bier is een hype. Veertig jaar geleden kwamen Amerikaanse craft brewers in opstand tegen de hegemonie van fletse pils van industriële brouwerijen. Ondertussen is de trend uitgewaaierd naar alle uithoeken van de planeet en vermenigvuldigen artisanale brouwerijen zich overal vliegensvlug. Komt [...]

Reacties uit op De craft beer revolutie

Brouwen is voor 90% schoonmaken

By | 02 June 2017|

Dubbelinterview Freddy en Filip Delvaux Emeritus hoogleraar brouwwetenschappen Freddy Delvaux is wellicht de succesrijkste brouwer van het land. Van een twintigtal internationaal gelauwerde bieren schreef hij het recept of stelde hij het op punt. Is brouwen dan toch meer wetenschap dan ambacht? We staken ons licht op in Brouwerij De Kroon in Neerijse. “Dit is [...]

Reacties uit op Brouwen is voor 90% schoonmaken

May 2017

Silo’s – Van mouterij tot topbrasserie

By | 20 May 2017|

In een voormalige mouterij aan de drukke Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek wordt door twee echtparen een weergaloos succesverhaal geschreven. Danny en Karine Vanderschueren, die een kwarteeuw lang het Mechelse sterrenrestaurant Folliez uitbaatten, sloegen de handen in elkaar met Danny en Daniëlle De Landtsheer van Taverne Square in Mechelen en Traiteur Daniel's in Schiplaken. Begin december 2014 [...]

Reacties uit op Silo’s – Van mouterij tot topbrasserie

April 2017

Sofie Vanrafelghem ten strijde tegen vooroordelen

By | 29 April 2017|

Vrouwen en bier Een koppel stapt een café binnen. De man bestelt tripel of donker bier, de vrouw witte wijn of cava. Sofie Vanrafelghem (35) gruwt ervan. Want je kunt er donder op zeggen dat wat de vrouw drinkt, van zo’n bedenkelijk niveau is dat het een straf lijkt te zijn voor wie bier links [...]

Reacties uit op Sofie Vanrafelghem ten strijde tegen vooroordelen

Het geheim van geuze

By | 08 April 2017|

Een kwarteeuw geleden leek geuze ten dode opgeschreven, maar vandaag wordt de champagne van de Belgische bieren steeds vaker nagemaakt, zonder ook maar van ver het origineel te benaderen. Wat is toch het geheim van de lambiekbrouwers en geuzestekers in het Pajottenland en de Zennevallei? Regel 1: geen geuze zonder lambiek, een droog en strak [...]

Reacties uit op Het geheim van geuze

March 2017

Edison: beer & food & rock-‘n-roll

By | 19 March 2017|

Na Petit en Grand Cabaret, respectievelijk in Veurne en Nieuwpoort, begon Vincent Florizoone vorige zomer in Koksijde aan een nieuw hoofdstuk in zijn bewogen carrière. Klassiekers van de Belgische keuken naar een zo mogelijk nog hoger niveau tillen. Van gebrek aan ambitie kun je de chef met het hoogste rock-’n-roll-gehalte van West-Europa alvast niet verdenken. [...]

Reacties uit op Edison: beer & food & rock-‘n-roll

Alvinne: Eigen Gist Eerst!

By | 04 March 2017|

Tot dusver brouwden ze niet minder dan tweehonderd verschillende bieren, die vlotjes hun weg vinden naar ruim dertig landen op vier continenten. De Zwevegemse brouwerij Alvinne is sinds 2004 actief, maar tien jaar geleden zorgde Marc De Keukeleire alias de Gistfluisteraar voor een heuse mijlpaal door in de Franse Auvergne een eigen giststam te ‘vangen’. [...]

Reacties uit op Alvinne: Eigen Gist Eerst!

February 2017

’t Molenhof: biergastronomie 2.0

By | 13 February 2017|

In 2015 was hij de absolute uitblinker op The Great Belgian Beer Diner in Leuven. Bitterballen en hennepot, respectievelijk met Pannepot en Svea IPA van de Struise Brouwers, gaven biergastronomie een nieuwe dimensie. Benieuwd wat Pascal Rubben nog meer in zijn mars heeft. Wanneer één van ’s werelds hoogst aangeschreven brouwerijen op slechts een steenworp [...]

Reacties uit op ’t Molenhof: biergastronomie 2.0

Waarom het altijd zo ingewikkeld maken? Bierblends!

By | 04 February 2017|

Bier en bier Het moet niet altijd bier met vis, vlees of kaas zijn. Vooropgesteld dat je probeert om smaken met elkaar te combineren in de hoop dat zulks resulteert in een harmonieus geheel, dan kom je met twee of drie verschillende bieren al een eind. Blends zijn zo oud als de straat en toch [...]

Reacties uit op Waarom het altijd zo ingewikkeld maken? Bierblends!

January 2017

Interview met de hopprofessor

By | 29 January 2017|

Hype: hoppige bieren Het groene goud Amerikaanse aromahoppen zoals Citra, Amarillo, Simcoe en Cascade hebben het wereldwijde bierlandschap veranderd. Dat zelfs AB InBev op de trein sprong door van hun abdijbier Leffe enkele IPA-varianten te brouwen, spreekt boekdelen. Hopprofessor Denis ‘De Neus’ De Keukeleire bekijkt de rage met gemengde gevoelens. Zo’n 15 jaar geleden, lang [...]

Reacties uit op Interview met de hopprofessor