Tot dusver brouwden ze niet minder dan tweehonderd verschillende bieren, die vlotjes hun weg vinden naar ruim dertig landen op vier continenten. De Zwevegemse brouwerij Alvinne is sinds 2004 actief, maar tien jaar geleden zorgde Marc De Keukeleire alias de Gistfluisteraar voor een heuse mijlpaal door in de Franse Auvergne een eigen giststam te ‘vangen’. Hieruit selecteerde hij de huisgist Morpheus, waarmee momenteel alle bieren van Alvinne worden gebrouwen. De ambitie van De Keukeleire en oprichters Glenn Castelein en Davy Spiessens bestaat erin de beste al dan niet houtgerijpte zure (fruit)bieren van gemengde gisting te brouwen ter wereld. Ga er maar aan staan!

In your face

Laatst brachten de drie heren evenveel nieuwe bieren uit in de gerenommeerde Alvinne Oak Collection, waarvan de eerste jaarlijks in beperkte oplage op de markt komt. Wild West Plum Edition met name is een bier van 6 % dat zes maanden op Pomerol-vaten rijpte en waarop vervolgens drie maanden Franse pruimen werden gelegd. Opvallend is de oranje kleur die aan geuze doet denken, terwijl er van schuim nauwelijks sprake is. De neus is enigszins ingehouden, met hints van hop, groene appel, mandarijn, witte wijn en azijn. Dit pruimenbier zet bijna agressief zuur aan en doet daarbij denken aan het sublieme Tilquin Oude Quetsche à l’Ancienne. We proeven citroen, groene appel, azijn en pruim, maar van hout valt er vrijwel niets te bespeuren. Dit is een compromisloos, delicaat noch subtiel bier. In your face, zeg maar. Samentrekkend, kurkdroog en retestrak, met een lange zure en zuivere afdronk.

Uitstekend bij haas, gerookt spek, stokvis en desserts met yoghurt en limoen (7/10)

Adembenemend

Andermaal oranjekleurig en vrijwel zonder schuim dient zich Cuvee Sofie aan. Na zes maanden rijping op vaten van Saint-Emilion, Margaux en Pomerol verleidt dit bier van 8 % ons met een mysterieus en uitnodigende boeket van rode wijn, groene appel, kruisbes, rabarber, boerenerf en paardendeken. Na een frisse, zachte start volgt een explosie van zuren die aan fruit, zuivel en vooral wijnazijn refereren. De eerste slok is zo intens dat je adem even stokt. De alcohol is goed verborgen en hoewel het bier beslist subtiliteit en verfijning mist, is het wel spectaculair lekker en uitdagend complex. De magistraal gedoseerde zuurtegraad, die een nagenoeg perfect evenwicht vormt met de houttoets, geeft telkens weer zin in een volgende slok. Bij de droge, rinse en vrij korte afdronk, blijft vooral zure appel hangen. En raar maar waar: de volgende ochtend heeft het verschaalde bier nog altijd een frisse, fruitige geur. De smaakintensiteit van deze Cuvee Sofie is te hoog om als aperitief te serveren, maar bij sushi met zee-egel, gerookte makreel, complexe wildgerechten, pikante Herve en rijpe camembert heb je gegarandeerd een voltreffer.

Deze dame barst van karakter, maar moet het niet hebben van finesse en elegantie (8/10)

Hybride klassebak

Na een jaar rijping op portovaten dient Mano Negra Port Edition zich aan als een klepper van 10%, tussen donkerbruin en zwart, en ten gevolge van de verzuring alweer zonder noemenswaardige schuimkraag. We snuiven heerlijke aroma’s op van versterkte rode wijn, hout, gedroogd fruit, balsamico, zoethout en drop. Bijzonder aanlokkelijk en lichtjes fenolisch, maar helemaal niet storend. Mano Negra komt vol en krachtig uit de startblokken, met impressies van porto, eik, zwart en rood fruit, vanille en drop. Goed versmolten tannines zorgen voor een lichtjes uitdrogend effect. De alcoholische, bitterzure finale blíjft maar duren. Dit is een harmonieuze, uitermate genietbare hybride, waarbij aciditeit en houttoets elkaar voortreffelijk in balans houden.

Te degusteren bij bosduif, hazenpeper, blauwschimmel en een aromatische havanna. Grote klasse (8,5/10)