Al sinds 2010 geldt de Vlaams-Brabantse brasserie Heeren van Liedekercke volgens het gezaghebbende Ratebeer.com als het beste bierrestaurant ter wereld. Broers Joost en Tom De Four – eerstgenoemde aan de bar en de tweede in de keuken – kozen in schril contrast met de bijzonder uitvoerige bierkaart voor een beperkte, maar aantrekkelijke menukaart, met vanzelfsprekend heel wat gerechten die met bier zijn bereid. Zo worden de kaaskroketten (12 euro voor twee stuks) gemaakt met het stevig gehopte huisbier Sodalitas en voor de helft samengesteld uit zelfgemaakte kaas, die in hetzelfde bier is geaffineerd, met voorts een kwart parmezaan en hetzelfde aandeel emmenthal. Sodalitas heeft een alcoholpercentage van 6,5 % en werd gebrouwen met vier moutsoorten en Aalsterse hop, waaraan een beetje aromahop Amarillo werd toegevoegd. De kroketten worden geserveerd met een slaatje van onder andere eikenbladsla, kaas, radijs, tuinkers en verse peterselie. Een donker, knapperig korstje omhult een vaste massa met een fluwelig mondgevoel en een subtiele kaassmaak, die extra pit krijgt door het bittertje van de Sodalitas. Dat je bij de naar nog smakende kroketten best dit heerlijk verfrissende bier drinkt, behoeft wellicht geen betoog.

De Heeren van Liedekercke, Kasteelstraat 33, 9470 Denderleeuw. Tel. 053/68.08.88 – www.heerenvanliedekercke.be. Maandagavond, dinsdag en woensdag gesloten

Recept: Kaaskroketten met Sodalitas-kaas en –bier

Voor 20 kroketten

  • 200 g boter
  • 200 g bloem
  • ¾ l melk
  • ¼ l Sodalitas-bier
  • 200 g Sodalitas-kaas
  • 100 g parmezaan
  • 100 g emmenthal
  • 2 eidooiers
  • 1 dl room,
  • 2 vellen gelatine
  • 1 tl nootmuskaat
  • Snuifje curry
  • Snuifje cayennepeper
  • Peper en zout

Om te paneren:

  • 8 eiwitten
  • 15 el broodkruim

Bereidingswijze

  1. Laat de vellen gelatine weken in koud water
  2. Maak een roux met de boter en de bloem en laat drogen
  3. Warm het bier en de melk op met de nootmuskaat, curry en cayennepeper en laat hierin de kaas smelten. Haal vellen gelatine uit het water, knijp ze goed uit en roer ze onder het mengsel. Giet het mengsel onder voortdurend stevig roeren bij de roux. Breng op smaak met peper en zout
  4. Maak een liaison door de eidooiers los te kloppen in de room en voeg die toe aan het beslag
  5. Spreid het beslag uit in een laag van 4 cm dikte op een plaat en laat minstens zes uur afkoelen in de koelkast
  6. Klop het eiwit los. Snij vormen uit het beslag en paneer die in het eiwit en dan in het broodkruim
  7. Frituur de kroketten goudbruin en serveer met citroen, peterselie en een fris slaatje