Vergis u niet: The Taste of Belgium heeft niets te maken met ‘s lands populairste en ter gelegenheid van het WK van naam veranderde pils. Het betreft een samenwerking tussen de Distilleerderij van Biercée en Brasserie de Silly. Met onze tricolore in gedachten creëerden ze een donker, blond en rood bier: La Corsée, La Douce en La Fruitée. Benieuwd of dit een winnende combinatie is.

La Corsée is een donker bier van 8 %, waaraan P’tit Peket is toegevoegd. Dat is de Waalse benaming voor jenever, die in dit geval werd gedistilleerd in alambieks op basis van jeneverbessen, hop en granen. Het bier heeft een mooie beige schuimkraag, is fonkelend roodbruin en bevat vreemd genoeg nauwelijks koolzuur. In de neus ontwaar je gedroogd fruit, gebrande mout en karamel, de smaak is bitterzoet en uitgesproken kruidig, met hints van kaneel, kardemom en jeneverbes. Met wat meer CO2 was de 1-0 al meteen op het scorebord gefloept.

Het tweede bier is La Douce, een atypisch witbier van 5,9 % met citroenlikeur Eau de Villée. Mistig blond in het glas, met snel inzakkend wit schuim en – alweer – nauwelijks gecarboniseerd. Het zal dus vermoedelijk wel de bedoeling zijn. Een overweldigend boeket van rijpe citroen en limoen wordt gevolgd door een ronde, volle en zoete smaak, waardoor de citrustoets helaas een beetje in de verdrukking raakt. Opnieuw dichtbij een treffer, maar gemist op een haartje.

Ten slotte vestigen we al onze hoop op La Fruitée. Dat is een – hoe kan het ook anders? – fruitbier van 5 % dat werd versneden met kersenlikeur La Griotte. De kleur is donker roze, het gebroken witte schuim houdt andermaal niet lang stand en dat het bier aan de platte kant is, stoort deze keer nauwelijks. Bovendien kan zowel het boeket van verse kersen en amandel als de sappige, zuurzoete smaak ons wel bekoren. Bij chocoladedesserts met rood fruit is dit beslist geknipt gezelschap. Geen uitzonderlijk bier, maar op de valreep toch een schot in de roos.

Slotsom: geen wereldkampioenen, dit trio, veeleer verdienstelijke middenmoters. Voor ons niet gelaten, als Hazard, De Bruyne en Lukaku maar met de cup huiswaarts keren.