Oberbayern: mosselparadijs

De onaantrekkelijke voorgevel en het kitscherige interieur van de voormalige bierstube Oberbayern, waar ’s avonds de tafels opzij werden geschoven en een Beiers orkestje ten dans speelde, voorspellen niet veel goeds. Gelukkig is er behalve de Duitse pils Beck’s niet veel meer van deze roemruchte voorgeschiedenis te merken in deze ruim bemeten brasserie aan het Havenplein in Blankenberge. Inzake mosselen natuur worden hier adembenemend hoge toppen gescheerd. Je krijgt ze à volonté voor de buitengewoon scherpe prijs van 17,90 euro. Voor de jumbo’s van Prins & Dingemanse betaal je een supplement van 6 euro en dat vinden we geen cent te veel. De bereiding volgens het recept dat al 3 generaties van vader op zoon overging, kan nauwelijks klassieker: fijngesneden ui en selder, gebroken zwarte peper, een klontje boter, een scheutje water en – in het begin van het mosselseizoen – een snuifje zout. Dat resulteert in uitzonderlijk lekkere mosselen die uitblinken door hun zachte mondgevoel en dito smaak. Ook de in ossenwit gebakken frieten en zelf gedraaide mayonaise zijn nauwelijks voor verbetering vatbaar. Alleen de mosselsaus is wat te zoet naar onze smaak. We bespoelen deze hoogstaande klassieker met Blankenbergse Kokketeute, een moutig blond hoge-gistingsbier met een betrekkelijk laag alcoholpercentage van 6,5 % en een frisse citrustoets. Mosselen en bier lijken wel voor elkaar gemaakt te zijn.

Oberbayern, De Smet de Naeyerlaan 49, 8370 Blankenberge – Tel. 050 41 25 98 – www.restoberbayern.be – Gesloten op dinsdag en woensdag (in de vakantieperiodes zeven dagen per week open)

Brasserie Bridge: brug te ver

Het Sint-Baafsplein is lang niet de gezelligste plek van Gent, maar Brasserie Bridge is voor de ruime schare vaste klanten een huis van rotsvast vertrouwen, vermits klassiekers van de Belgische keuken er met zorg, vakkennis en liefde worden bereid. Neem nu mosselen. Op topdagen gaat er niet minder dan honderd kilo van het Zeeuwse goud de deur uit. De klassieke bereiding ervan (24,50 euro) blinkt uit door eenvoud. Uien en selder worden vooraf kort gestoomd, waarna ze met laurier en peper in de mosselpot belanden. Naar onze smaak worden de weekdieren vervolgens net iets te lang gegaard om hun sappigheid en vlezige textuur te behouden. Over de krokant in rundvet gebakken friet en oordeelkundig gedraaide mayonaise daarentegen geen klachten, terwijl de mosselsaus met haar omzeggens volmaakte zoutzuurbalans de hoofdvogel afschiet. Het uitgebalanceerde samenspel van zilt, zoet en hartig, dat mosselen natuur zo onweerstaanbaar maakt, blijkt verrassend goed gebaat te zijn bij een even fruitige als verfrissende Westvleteren 6.

Brasserie Bridge, Sint-Baafsplein 21, 9000 Gent – Tel. 09 223 61 67 – www.brasseriebridge.be – zeven dagen per week geopend.