In een voormalige mouterij aan de drukke Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek wordt door twee echtparen een weergaloos succesverhaal geschreven. Danny en Karine Vanderschueren, die een kwarteeuw lang het Mechelse sterrenrestaurant Folliez uitbaatten, sloegen de handen in elkaar met Danny en Daniëlle De Landtsheer van Taverne Square in Mechelen en Traiteur Daniel’s in Schiplaken. Begin december 2014 opende Silo’s de deuren. Nog geen jaar later werd de zaak door Gault&Millau tot Brasserie van het Jaar uitgeroepen.

Blikvangers in dit sfeervolle industriële pand, dat door interieurarchitect Will Erens met veel aandacht voor authentieke details, warme hout- en vintage-elementen en doeltreffende akoestiek werd heringericht, zijn de enorme tuitmonden aan het plafond. Hierlangs werd het graan dat men destijds per schip via het kanaal Leuven-Mechelen aanvoerde, afgeleverd om tot mout te worden verwerkt. Behalve een uitvoerige, met evenveel passie als kennis samengestelde, wijnkaart heeft Silo’s ook een weliswaar beperkt assortiment artisanale bieren.

Het aperitief laat alvast weinig te wensen over met Taras Boulba van het vat, een fris en licht blond bier met een aangename hoppige toets. Onze smaakpapillen worden zo mogelijk nog meer in stelling gebracht door Zenne y Frontera, een geuze die tot stand kwam in samenwerking tussen Armand De Belder van 3 Fonteinen en sommelier Andy De Brouwer van restaurant Les Eleveurs in Halle. Dit oranjekleurig bier met gouden schijn heeft een ronduit verrukkelijk aroma waarbij fruitige zuren en aardse accenten op verbluffend harmonieuze wijze versmolten zijn. Rijping op sherryvaten leidde tot een vineus karakter, benadrukt door een fluwelig mondgevoel en subtiele impressies van groene appel, kruisbes, yoghurt en boerenerf.

Met zijn magistrale fraîcheur, complexiteit en diepgang blijkt Zenne y Frontera zich uitstekend te lenen als begeleider van ons voorgerecht: carpaccio van zwaardvis met rucola, lente-ui, geroosterde pijnboompitten en diverse groene tuinkruiden. Een frisse en goed gedoseerde bereiding, waarbij het zilte van de vis, het kruidige en bittere van de rucola en het zure van de vinaigrette op gedroomde wijze aansluiting vinden bij de uitermate geraffineerde aciditeit van de geuze.

Bij beetgare ravioli van ganzenlever met gebakken kippenoesters, spinazie, bospaddenstoelen en een lichte roomsaus krijgen we Gouden Carolus Indulgence geserveerd. Met een overweldigend boeket, waarin we hints van gebrande mout, gedroogd fruit en vanille ontwaren, en een robuuste body met zoete alcoholische en andermaal moutige accenten staat dit bier, bestaande uit Cuvée van de Keizer Blauw waaraan Gouden Carolus single malt werd toegevoegd, als een huis. Maar het heeft beslist ook gastronomisch potentieel. In dit geval leidt het tot een verrijking van het intense samenspel van hartige aroma’s en smaken op ons bord.

Tot slot verschijnt het teleurstellende, aan eigenheid en karakter mangelende, streekproduct Luvanium in ons glas. Maar het blonde bier, waarin hints van citrus en koriander veeleer vertrouwd dan aangenaam verrassend overkomen, ontpopt zich wel als de geknipte partner van een rechttoe rechtaan zoet dessert van tarte tatin met voortreffelijk huisgemaakt vanille-ijs. Een fraai voorbeeld van hoe een gerecht alsnog het beste in een matig bier naar boven vermag te brengen. Bovendien illustreert dit sterke staaltje comfort food wat je van de betere brasseriekeuken van Silo’s mag verwachten: kwaliteit inzake productkeuze en bereidingen, maar geen uitzonderlijk niveau wat inventiviteit en verfijning betreft.

Silo’s, Leuvensesteenweg 350, 3190 Boortmeerbeek – Tel.  015 51 11 11 – www.silos.be – Zaterdagmiddag en zondag gesloten.