Eind dit jaar verhuist (bijna gewezen) bierfirma The Musketeers van Ursel, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Knesselare, naar Sint-Gillis-Waas, waar ze een gloednieuwe brouwerij opstart. Naar aanleiding hiervan pakken ze uit met een serie zogeheten Bucketlist-bieren. Spitsafbijter Run Through a Field of Wheat, een IPA gemaakt met – jawel! – tarwe en verwijzend naar het antwoord dat de Britse premier Theresa May gaf toen men haar vroeg wat het meest ondeugende was dat ze ooit in haar leven had gedaan. Nummer twee werd laatst in het pop-upcafé Kamyon op de Antwerpse linkeroever voorgesteld: Crowdsurf in a Rubber Dinghy.

Volgens The Musketeers heeft iedereen wel een paar dingen op haar of zijn to-do-lijstje staan. Daar vormen ze dus zelf geen uitzondering op. Naar eigen zeggen beslisten ze om hun persoonlijke bucketlist om te zetten in een reeks bieren die beperkt zijn in oplage, ‘crafty’ van smaak en tegelijk erg doordacht gemaakt.

Na een (loop)nummertje in een wuivend tarweveld is op handen worden gedragen door een festivalpubliek kennelijk het tweede objectief. “We zouden het geweldig vinden mochten we van fans filmpjes toegestuurd krijgen hoe ze op een festival crowdsurfen in een rubberbootje”, zeggen Stefaan Soetemans en Kristof De Roo van The Musketeers. “Dat zou voor ons de ultieme kick zijn.”

In afwachting daarvan nemen we – noem het beroepsmisvorming – de proef op de som. Met een adembenemend zicht op de Antwerpse skyline verschijnt Crowdsurf in a Rubber Dinghy – ABV 6,5%, 30 IBU – helder strogeel en met een fijne pareling in het glas onder een fijne, compacte en romige schuimkraag. De moutige neus openbaart een opmerkelijke citrustoets en de kruidige hint van saisongist. De aanzet is fris, met een stevige koolzuurprikkel. Door het vermoedelijke gebruik van – andermaal – tarwe doet de milde aciditeit aan witbier denken.

Slotsom: deze nummer 2 van de Bucketlist-reeks is vlot drinkbaar, dorstlessend en kan bogen op een mooie droge finale, waarin mout, hop en gist zich op harmonieuze wijze laten gelden. Op een zomers terras is deze eigenzinnige saison pure verwennerij. Aan tafel een ideaal aperitief én een voltreffer bij oesters, carpaccio van sint-jacobsvruchten, verfijnde visgerechten, escalope Milanese, verse geitenkaas en tarte tatin. Grote klasse.

Op naar de volgende uitdaging!