Woestyne: ontbolsterend jong talent

Op het platteland in Aalter werd een herenhoeve, die uit drie gebouwen bestaat, omgeturnd tot een ontmoetingscentrum met studio’s, een ruimte voor meetings en events, en last but least een gastronomisch restaurant. Dat laatste bezochten we op een zonnige, doordeweekse middag. De eetzaal is gezellig ingericht, biedt een fraai uitzicht op het weidse landschap. Op de kaart lezen we dat we kunnen vertrouwen op met kennis van zaken gekozen bieren bij de gerechten. Zo gezegd zo gedaan.

Als aperitief laten we ons milde oude geuze van Boon in grote wijnglazen smaken. Van de vier hapjes onthouden we één voltreffer. Krokant brood met pastrami en crème van ansjovis is bedolven onder krulletjes parmezaan en smaakt hartig en intens. Op de bierkaart valt op dat er vooral werd gekozen voor bieren van Duvel Moorgat, terwijl lang niet altijd is ingezet op bieren met gastronomische kwaliteiten.

In Woestyne heeft de jonge chef Tim Vervynckt het zich gemakkelijk gemaakt. Ofwel ga je voor een menu ofwel heb je à la carte de keuze tussen drie voorgerechten en vier hoofdgerechten. Bij ceviche van dorade, koolrabi en dragoncrème wordt oordeelkundig witbier Vedett White als frisse begeleider gekozen. Gebakken ganzenlever, jonge wortel, knolselder en gelakte uitjes zijn minder gediend van het veeleer snoeperige bruine bier Brasserie LeFort. En het geprononceerde vineuze karakter van Liefmans Goudenband heeft de neiging om geschroeide langoustine met bietjes en kafferlimoen te overheersen.

Magistraal gegaarde duif uit Anjou krijgt uitermate fijn gezelschap van ragout van knapperige spelt en courgette en gepekelde mais. Orval, dat op unieke wijze zure en bittere componenten verenigt, past als gegoten bij deze hoogstaande creatie. Onze tafelgenoten zijn ten zeerste te spreken over de combinatie tussen voortreffelijke, in blanke boter gebakken, tarbot met gebakken aardappel ‘bouillabaisse’ en met noordzeekrab gevulde spinazie, enerzijds, en met eikenhoutkrullen op smaak gebrachte Cornet, anderzijds. Sappige zwartpootkip met artisjokpoivrade en gemarineerde courgette blijkt enigszins verrassend een geknipte begeleider te vinden in Triple d’Anvers, nochtans verre van een hoogvlieger in deze bierstijl.

Ronduit uitmuntende huisgemaakte friandises zoals truffels, smoutenbollen en vooral gerookte, met peper op smaak gebrachte, chocolade blijken buitengewoon veel affiniteit te vertonen met het zoetzure profiel en de karameltoets van Liefmans Goudenband. De beklijvende apotheose van deze lunch neemt niet weg dat we met enkele reserves blijven zitten. Wat het combineren van bier en gerechten betreft, ontbreekt hier vooralsnog enige expertise. Ook de chef is tot nader order geen toonbeeld van regelmaat. Bepaalde gerechten dienen zich qua bereiding, afwerking en smakencombinaties omzeggens feilloos aan, maar bij andere creaties laat Vervynckt op dat vlak steken vallen. Maar hij is nog jong en barst van talent. Het zou al heel fout moeten lopen als dat niet binnen afzienbare tijd zou ontbolsteren.

Woestyne, Watermolenstraat 4, 9880 Aalter – 09/335 27 78 – www. restaurant.woestyne.be – Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag.