Via onze website Belgische-bieren.be krijgen we heel wat vragen rond het zelf organiseren van een “beertasting”.  Een “beertasting”, of “bierdegustatie” kan heel plezant zijn, zowel in een horeca zaak, als bij iemand thuis.  Toch kan het helpen om wat structuur te hebben om deze avond voor iedereen onvergetelijk te maken!

Hieronder 6 tips voor het organiseren met als toemaatje enkele bieren die zich goed lenen voor een degustatie.

1. Bouw op in smaak & alcohol.  Begin met lichte, zachte bieren om zo omhoog te werken naar bieren met hogere alcohol en/of meer smaak.

2. Breek met brood/water.  Tussen de verschillende bieren kan het aangenaam zijn om even een stukje brood te eten of een smaak weg te spoelen met water.  Weet dat smaken verschillen en dat wat jij lekker vindt voor iemand anders als onaangenaam wordt ervaren.

3. Kies verschillende smaken maar vermijd extremen, in veel gevallen zullen er mensen in je groep zitten die nog niet veel ervaring hebben met speciaalbieren en hierdoor al moeite zullen hebben met een bittere IPA of een zachte geuze.

4. Beperk je aanbod.  5 à 6 verschillende bieren is het maximum, gebruik bij voorkeur ook proefglaasjes van 15 cl., je kan na de degustatie mensen wel een extra glaasje inschenken van het bier dat men het lekkerste vond (of je zet de flessen of flesjes die over zijn op tafel zodat ze zelf nog wat kunnen bijschenken)

5. Combineer het proeven met enkele leuke weetjes over bier, dit kan over de geschiedenis van het bier, over het brouwproces of over smaken en geuren zijn, het gaat er vooral over dat de aanwezigen ook het gevoel hebben dat ze wat geleerd hebben.  Beperk het tot weetjes, vermijd langdradige uitleg, je geeft geen opleiding 😉

6. Geen te grote groep. Als je met één persoon een bierdegustatie onder controle wil houden zal 15 personen het maximum zijn, door de alcohol wordt de sfeer losser en hoe meer mensen er dan zijn hoe moeilijker het wordt om nog enige vorm van structuur te behouden.

7. Hapjes!  Als je bij de bieren een aangepast hapje kan voorzien, dan is dit een absolute meerwaarde voor je proeverij!  Je hoeft dit niet te ver te zoeken, een streekkaas bij een blond bier, een stukje bruin brood met paté voor bij een donker bier kunnen al wonderen doen!

Welke bieren?

Je avond staat of valt natuurlijk met je selectie van bieren, hieronder enkele tips rond bierstijlen en specifieke bieren.

Leuk om te starten is een witbier, een “Celis White” of “Blanche de Namur” lenen zich erg goed om zacht te starten en van hieruit op te bouwen.

Na een witbier is het mooi om te kiezen voor een meer bitter bier, een Saison of een IPA.  Voor saison zou ik kiezen voor een Saison Dupont (of de Avec Les Bons Voeux als het het stevigere werk mag zijn), voor de IPA zou ik gaan voor een Vedett IPA, een Troubadour Magma of een Hopverdomme.

Daarna kan je overgaan naar een blond bier, dit kan een Lupulus Blond of een abdijbier zoals Ter Dolen Blond zijn, het eerder zoetere bier om daarna de overstap te maken naar de donkere bieren of dubbels.

Hier kan je terug kiezen voor een donker abdijbier zoals de zoals een Maredsous Dubbel of de Gouden Carolus Classic.  Indien je weet dat je vooral liefhebbers van blond bier hebt kan je ook kiezen voor een zwaar blond bier zoals de Westmalle Tripel of een Malheur 10.

Als voorlaatste bier past het wel om een zacht zuur bier te nemen, een gemengde gisting zoals Liefmans Goudenband of Rodenbach Vintage werken hier meestal heel goed.

Afsluiten doe je met een zware jongen, een quadrupel zoals een Straffe Hendrik Quadrupel, of een West-Vleteren 12 lenen zich hier heel goed voor.  Een blond alternatief kan een Gouden Arend 125 zijn.

Voor de meer gevorderde proevers, en wanneer het budget wat hoger is, is het ook mooi om af te sluiten met een op eik gelagerd bier.  Hier lees je meer over in één van mijn vorige blogs.

Vergeet alleszins zelf ook niet te genieten tijdens het organiseren van zo’n avond!