Plan vooraf wat je allemaal nodig hebt. Zaken die kunnen gedemonteerd worden zoals hevels of tapstangen haal je uiteen. Voorzie voldoende tijd zowel om te reinigen als te desinfecteren. Werk niet met de laagst mogelijke aanbevolen dosis van de reinigings- en desinfectiemiddelen, maar eerder met de hoogste. Maak gebruik van een open vlam (soldeerlampje) voor de meest kritische bewerkingen zoals het opkweken of vermenigvuldigen van gist, eventueel ook bij het overbrengen van het afgekoelde wort van de kookketel naar het gistingsvat…

Was regelmatig de handen of maak gebruik van plastic of rubberhandschoenen om tapstangen, hevels en slangen weer in of aan elkaar te zetten na desinfectie en doe dit bij voorkeur in de desinfecerende vloeistof zelf.

Alles na het brouwen / hevelen / bottelen terug proper maken en droog opbergen spaart niet alleen veel werk voor een later brouwsel, maar sluit ook mogelijke bronnen van infectie uit. Hou ook de plaats waar je werkt proper.

Voorzorgsmaatregelen

De meeste van deze producten, zowel om te reinigen als om te desinfecteren, dienen met de nodige omzichtigheid te worden gebruikt omdat ze bijtend inwerken op huid en slijmvliezen, zelfs bij inademing.

Handschoenen zijn een must, een (veiligheids-)bril minstens aan te bevelen. Raadpleeg de technische fiches van de producten.

Sopuroxid en Oxonia zijn ook agressief tegenover rubber en sommige plasticsoorten en bij hogere temperaturen zelfs voor RVS.

Meng nooit producten!